Slik kler du deg komfortabelt i bakken

Slik kler du deg komfortabelt i bakken

Alle som liker å være ute vinterstid, vet at å tilpasse bekledningen til værforholdene er alfa omega. Og når du står på ski, er dette ekstra viktig. Det kan være store forskjeller på temperaturen nede ved heisanlegget og oppe på toppen, og vind og snøfall kan også variere avhengig av hvor du befinner seg. Nøkkelen er altså å kle seg varmt og komfortabelt. Her gir vi deg de beste tipsene for hvordan du gjør nettopp det.

Velg stretchy og behagelige materialer

På ski er det viktig at bevegeligheten er god, enten du er en klassisk slalomkjører, liker å kjøre utfor eller du er mer av en parkkjører som liker å gjøre triks. Tenk på at bekledningen skal være litt romslig, slik at det ikke strammer eller glipper mens du kjører. Et godt valg er å bruke stillongs eller comfy treningstights i stretchy materialer innerst mot huden. En tights gjør seg dessuten bra på afterski, så da er det bare å ta av skallag og eventuelt varmeisolerende lag etter endt dag i bakken. På overkroppen er det lurt å velge flere lag, slik at du lett kan ta av et lag etterhvert som temperaturen kanskje stiger noe utover dagen og du er kommet i varmen.

Ull er gull

Det er kanskje blitt noe av en klisjé, men det er ikke for ingenting at ull er så populært blant nordmenn. Når man er ute – enten det er på sommeren eller på vinterstid, er ull et materialvalg som lønner seg. Ull har nemlig den egenskapen at det holder deg både varm og tørr. Så om du blir svett eller fuktig underveis, absorberes dette av ullfibrene, slik at du holder deg varm lenger. Ei ulltrøye og gode ullsokker er derfor en sikker vinner når du skal stå på ski hele dagen. Ei tynn ullue kan dessuten gjøre godt inne i hjelmen, og i halsen kan du bruke en halsvarmer av ull, eventuelt fleece.

Varmesåle for kalde føtter

Mange som står på ski har opplevd hvor ødeleggende det er å fryse, og kanskje særlig på føtter og hender. Selv om skikjøring kan være for god trening å regne, er det lange stilleperioder i heisen. Dessuten får ikke hender og føtter rørt seg så mye, og kan fort ende opp med å bli kalde. Dersom du er utsatt for dette, kan varmesåler og varmeputer for å legge inn i henholdsvis sko og hansker anbefales. På denne måten er du sikret en god opplevelse i bakken, uten kjedelige avbrudd for å tine opp frosne fingre og tær.

Husk hjelm!

Hjelmen er (heldigvis) blitt et populært innslag i skibakken de siste årene, og det er ikke bare med tanke på helse og sikkerhet at dette er en positiv trend. Hjelmen hjelper deg nemlig også med å holde varmen. Den er isolerende og holder vind og kulde ute fra hoderegionen. Med et par gode skibriller oppnår du enda bedre effekt.

Med bekledningen i orden gjenstår det bare å ønske deg en god tur i bakken!

writers