Utfor

Utfor

Utfor er selveste skisportens Formel 1, med høyest fart, mest spektakulær action, og høyest risiko. Mens andre øvelser i alpint, som slalåm og storslalåm, vektlegger tekniske ferdigheter og evnen til å svinge raskt og effektivt, handler utfor i stor grad om å ta seg ned et bratt fjell på kortest mulig tid. Dette krever selvfølgelig også sitt på det tekniske plan, men stiller samtidig store krav til mot, aerodynamikk, styrke og vilje til å ta risiko og gjøre gode beslutninger. Med en hastighet som kan komme opp i over 130 kilometer i timen kan enhver feil i utfor være skjebnesvanger. Øvelsen er derfor en stor fysisk og psykisk påkjenning for utøverne, og går bare over én omgang som ofte varer i underkant av to minutter. Løypa er som regel lengre og med større fall i høydemeter enn traseene i andre alpine disipliner.

Utfor kan være en farlig øvelse, og alvorlige ulykker har forekommet opp gjennom årene. Det er derfor mange regler for hvordan utforkonkurranser skal arrangeres. Generelt er utforløyper krevende, med en blanding av glidestrekninger og mer tekniske partier i variert terreng. Som regel er løypa minst 30 meter bred, i tilfelle det skulle skje noe. Alle hindere på veien ned må utstyres med vern som nett og gjerder. Fallet i høydemeter skal ikke være mer enn 1 100, og det må være minst 8 meter mellom portene.

Utstyret man bruker i utfor er annerledes enn det man bruker i slalåm og de andre øvelsene i alpint. Skiene er mye lengre, for å gi større stabilitet ved de høye hastighetene. Skituppene er avrundede heller enn spisse, og stavene er bøyd for å passe rundt løperens kropp når han sitter i hocken, som er glideposisjonen der utforkjøreren kryper sammen og blir mest mulig aerodynamisk. Man må selvfølgelig ha på seg hjelm, som er mer orientert mot å beskytte hodet heller enn ansiktet som i slalåm.

Utfor var tradisjonelt den svakeste øvelsen for norske utøvere i alpint. Først på 1990-tallet kom et gjennombrudd med Atle Skårdals første seier i verdenscupen, og så greide Lasse Kjus å vinne verdenscupen sammenlagt i utfor i 1999. Siden den gang har Norge blitt stadig sterkere i utfor, og i 2018 ble Aksel Lund Svindal den første nordmann som vant OL i utfor. Sammen med Kjetil Jansrud og Aleksander Aamodt Kile har Svindal virkelig plassert Norge på utforkartet, og det gamle mindreverdighetskomplekset i denne øvelsen er forlengst glemt.

writers