Ski

Ski

Ski er en gammel og ærverdig sport, og nasjonalidretten i Norge. Innen ski finner vi en inndeling i to hovedtyper, alpint og nordiske grenser.

I alpint kjører man på ganske korte, brede ski med skarpe kanter som er egnet til å kjøre, svinge og hoppe i stor fart, og man kjører nedover en ganske bratt fjellside. Utfor og slalåm er de to opprinnelige øvelsene innen alpint.

Utfor kjører man der det er veldig bratt, og løypa har få svinger. Farten kommer som oftest opp i godt over 100 km/t hos de profesjonelle. I slalåm er det ikke først og fremst å oppnå høy fart ned en bakke som gjelder, men heller teknisk å manøvrere seg mellom porter ved hjelp av riktig svingteknikk. Dette setter store krav til balanse, koordinasjon og tyngdeoverføring. Utøverne i slalåm er som regel betydelig mindre og lettere enn i utfor, fordi det er viktigere å manøvrere hurtig enn å få stor fart på flatene.

Etter hvert har alpintsporten også fått andre øvelser, som for eksempel storslalåm. Også her er det svingete løyper, men svingene kommer ikke like raskt som i slalåm og i deler av løypa vil det være noe tilnærmet glistrekk der det viktigste er å holde farten oppe. Enda høyere fart blir det i super-G, som minner mer om utfor men har noe mer svinger. Historisk sett har super-G vært en god øvelse for norske løpere som Kjetil André Aamodt, Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal.

De nordiske grenene ligger kanskje mange nordmenn enda nærmere hjertet. Da snakker vi om langrenn, hopp og kombinert. I langrenn har det siden 1980-tallet eksistert to ulike stilarter, klassisk stil og såkalt fristil, som i praksis betyr skøyting. Skøyting går fortere enn klassisk, men av hensyn til tradisjonen har klassisk blitt ivaretatt. I andre idretter som involverer langrenn, som kombinert, skiskyting og skiorientering, er det imidlertid bare skøyting, den raskeste stilarten, som teller.

Langrenn er veldig godt kjent for nordmenn fordi veldig mange av oss selv liker å gå på ski. Da trekker vi gjerne inn i skogen, eller kanskje opp på fjellet der det ofte er bedre føreforhold. Er man langt ute i marka, er det viktig å sjekke at man har dekning på telefonen og at den virker. Det kan være lurt å ha teknikkdeler som gjør at du kan være sikker på at mobilen fungerer hvis det skulle være noe. En skitur skal jo tross alt handle om appelsiner, sjokolade og pølse stekt på bål, ikke om å gå seg vill og være ut av stand til å påkalle hjelp. Med de riktige delene til mobilen kan du imidlertid få orden på sakene.

Hopp regnes også som en av de virkelig tradisjonelle idrettene i Norge, men har kanskje mistet noe av sin popularitet de siste årene. Det gjelder å få flere unge ut i hoppbakken hvis dette skal snu.

writers