Velge skidestinasjon ved hyttekjøp

Velge skidestinasjon ved hyttekjøp

Nordmenn elsker å gå på ski, og vi elsker også å være på hytta. Det er kanskje ikke så rart at hytte på fjellet er svært populært. Markedet for hytter varierer selvfølgelig sammen med resten av boligmarkedet, men beliggenhet er om mulig enda viktigere for en hytte. Nylig ble en sommerhytte i Oslofjorden solgt for svimlende 250 000 per kvadratmeter, heldigvis er det mulig å finne hytter både ed sjøen og på fjellet til helt andre priser.

Beliggenhet – både i forhold til snø og reisetid

Når du vurderer hytte, er beliggenhet helt kritisk. Det spiller ikke noen rolle hvor fin hytten er, hvis den verken er i nærheten av skimuligheter eller innenfor akseptabel kjøreavstand.

  • Tenk nøye igjennom hvilke tilbud og opplevelser du egentlig er på jakt etter. Vil du oppleve rolige turer på langrenn, i preparerte løyper, fritt på fjellet eller i skogen? Eller er det viktigste tøffe turer utfor, og mulighet å ta på deg kostymer på den kuleste after-skien?
  • En annen svært viktig faktor er avstanden til hytta. Det kan være akseptabelt med flere timers kjørevei når du skal til en hytte bare i påsken eller juleferien, men hvis du har planer om å dra på hytta etter jobb flere helger i sesongen kan det bli mye kjøring.

For de aller fleste er det sannsynligvis lurt å fire litt på kravene til størrelse og standard på hytta, for å sikre at beliggenheten virkelig er den du alltid har ønsket deg.

Kostnader forbundet med å eie hytte

Å eie en hytte koster mange kroner hvert år, så det er lurt å tenke igjennom både behov og budsjett før du legger inn bud på drømmehytten. Husk at kostnaden per døgn på hytta kan bli relativt høy, spesielt hvis du er på hytta bare i noen sesonger.

  • Sett gjerne opp et regnestykke der du setter kostnader i sammenheng med bruk. Lag først en oppsummering av alle kostnader – alt fra rente på lån til renovasjon, vedlikeholdskostnader og strøm. Når du har en totalsum per år, kan du dele den på antall døgn på hytta per år. Det er viktig å være realistisk og ikke overvurdere hvor ofte du er på hytta. Resultatet blir en kostnad per døgn, som kanskje er høyere enn hva du hadde tenkt.
  • Med en realistisk kostnad per dag, er det også mulig å sammenligne kostnaden per hyttedøgn med kostnaden per døgn for alternativer som hotell eller hytteleie. Det kan være at du samlet kommer bedre ut økonomisk hvis du leier.

Selvfølgelig handler det å virkelig eie en hytte om mye mer enn kostnader. Uansett om det viser seg at det koster litt mer å eie selv, kan følelsen av et eget hjem på fjellet være verdt det.

writers