Telemark – skisportens første uttrykk

Telemark – skisportens første uttrykk

Når det er snakk om skisport, tenker man ofte på langrenn og alpint. Disse idrettene er dessuten enorme i omfang og interesse. Og vi dominerer verden på dette feltet. Vi trenger ikke nevne mange navn før vi vet hva det handler om. Gjermund Eggen, Pål Gunnar Mikkelsplass, Anne Jaren, Vegard Ulvang, Lasse Kjus, Kjetil Jansrud og Johannes Høstlot Klæbo. Mange har det vært og mange nye talenter dukker opp.

Men hva med langrennsgrenen telemark? Ikke er det bare et fylke, men også en måte å komme seg ned bratte snødekte fjellsider på. Her skal vi se hva som rører seg i det norske telemark-miljøet. Men først litt historie.

Historie

Man kan ikke snakke om telemark uten å nevne Sondre Norheim. Sondre var en pioner og nysgjerrigper som egenhendig utviklet sine egne ski og bindinger. Ikke med hjelp av byggmax, men materialene var nok like gode.

Det var klart at dette var viktig både for både alpint og nordiske grener generelt i moderne historie.

Med teknikken og utstyret var det bare å sette utfor, slik de tradisjonelle telemarkskjørerne gjør det.

Telemark i dag

Etter at sporten ble revitalisert på 80-tallet, ble det flere og flere som ville prøve denne sporten. Bindingene og skiene lignet veldig på dem man bruker i alpint, samtidig som de både er mer fleksible og har en annen utforming.

I dag har telemark sitt eget forbund ITF som regulerer idrettens verdenscup og arrangementer. Det betyr at utøverne kan konkurrere på et profesjonelt nivå. En stund var også telemark en del av OL-programmet, noe de trolig ikke vil være i de neste olympiadene. ITF reguleres under FIS.

Begynne med telemark

Ønsker man å begynne med telemark selv, er det ikke store forandringene man trenger å gjøre. Bakkene ligger der og det er egentlig bare å sette utfor. Det man likevel trenger er nytt utstyr, telemarkski og passende sko. Og vil man ha gode priser, ja da er det ikke dumt å følge med på salget utenfor sesong.

Både ski og sko minner svært om alpint utstyr. Det er bindingene som varierer med sin spesielle utforming. Disse vil man få tilpasset hos forhandleren, hvor man kan velge mellom merker som Rottefella, ATK og flere.

Nå er det bare å oppsøke skiskolen, de finner man i hver eneste bakke. Det sies at miljøet for telemarkski er flott i Vrådal og Haukelifjell, men det er ingenting i veien for å få kurs også på Svarstad Skisenter.

Telemark i framtiden

Det kan ikke utelukkes at telemark kjøring blir enda mer populært med årene som kommer. Nok av snø gjør både løypekjøring og i løssnø. Dessuten er det flere og flere som utforsker fjellheimen med utstyret på sekken eller beina. Og når de har kommet helt opp, er det bare å sette utenfor med den karakteristiske stilen.

writers