Langrenn – veien til god helse
Norge er kjent som langrennssportens vugge, og det er ikke uten grunn at det sies at oss nordmenn er født med ski på beina. På vinteren strømmer vi til langrennssporene, og i tillegg til en flott naturopplevelse og frisk luft er langrenn noe av de beste du kan gjøre for helsen din!
Langrenn trener alle de store muskelgruppene, du aktiverer både overkroppen, armer, lår og hofter. Det er ikke uten grunn at Marit Bjørgen, tidenes vinterolympier, er kåret til verdens beste trente utøver uansett idrett. Ved å trene langrenn kan du oppnå drømmekroppen du ønsker og få en helse du har stolt av. Om du ønsker ytterligere forbedringer av din helse kan du sjekke ut https://motiva.health/no/ som setter kvinners helse i sentrum.
Uansett om du er en toppidrettsutøver med mål om å presse kroppen til det ytterste eller du bare ønsker å forbedre helsen og livskvaliteten med litt mosjon er langrenn den perfekte treningen for deg! En annen fordel med langrenn er at det er en veldig skånsom treningsform da du ikke utsetter kroppen for de støtene og belastningen for eksempel løping gir.
Det finnes mange måter å utøve langrenn på, de to sentrale stilartene er klassisk og skøyting og disse deles igjen inn i mindre underkategorier.
– Klassisk
Klassisk er, som navnet sier, den mest tradisjonelle måten å anvende langrennsskiene på. Her har du smøring eller feller under skiene som gjør at du har feste i motbakkene. På flatene er det vanlig å variere mellom dobbelttak (staking) eller dobbelttak med fraspark. I motbakkene er det diagonalgang som gjelder, her får du igjen for festesmøringen du har under skiene.
– Skøyting
Skøyting er en stilart som utviklet seg på 1980-tallet og er særlig populær blant den yngre generasjonen. Skøyting går noe raskere enn klassisk da du ikke har den bremsende festesmøringen under skiene. I skøyting kan du variere mellom enkeltdans og dobbeldans i de lettere partiene og padling i motbakkene.
Utstyr
For å bedrive langrenn behøver du egentlig bare tre ting: Ski, staver og skisko. Prisen på langrennsutstyr varierer veldig, du kan kjøpe enkle sett til rundt 1000 kr. Samtidig koster toppmodellene til mange av produsentene flere ti-talls tusen kroner. Hvor mye penger du ønsker å legge i utstyret avhenger selvsagt av ambisjonsnivået og hvor aktiv du tenker å være med skiene. Et godt valg for nybegynnere er å velge et par smørefrie ski, gjerne felleski, da du ikke behøver å bekymre deg for dårlig feste eller klabber under turene.
Langrenn er en super treningsform hvor du får trent alle de sentrale muskelgruppene, samt at det gir frisk luft og er godt for din mentale helse. Fordelene er mange, så her er det bare å storme til langrennsløypene i vinter!