Felleski

Felleski

Felleski har vært den store trenden i langrennsløypa de siste årene, og ikke uten grunn. Både den teknologiske utviklingen, klima og nordmenns skivaner spiller inn for å gjøre dette til det suverent mest populære valget når det gjelder smørefrie ski. Samtidig er teknologien fortsatt på vei mot nye forbedringer som gjør at denne typen ski kan bli enda mer dominerende i årene som kommer.

Den store fordelen med felleski er at man slipper å smøre skiene. Man sparer tid, frustrasjon og kliss som fører med å ha på glider og festesmurning. En slik fordel har imidlertid alltid vært tilgjengelig med tradisjonelle smørefrie ski, så hva er det med disse felleskiene som har ført til en revolusjon i skisporet?

En viktig grunn til å forstå dette er at felleskiene har mye bedre glid enn tradisjonelle smørefrie ski. Du kan få veldig god glid med disse skiene, men det er veldig viktig at du får ski som er tilpasset din kroppsbygning og vekt. For å få gode tips om hvilke ski du bør velge fra en ikke-kommersiell aktør, kan du ta kontakt med Skiforeningen, som har stor kompetanse på dette området.

At felleskiene utkonkurrerer gammeldagse smørefrie ski er nå én sak, mer overraskende er det nok at de også er i ferd med å gå forbi smøreski. Noe av dette kan vi forstå ved å se på når og under hvilke forhold nordmenn flest går på ski. Faktum er at det er færre veldig kalde vinterdager, og at mange av oss tar mange av skiturene sent på vinteren, gjerne i påsken når det ofte allerede er plussgrader. Det er viktig fordi hemmeligheten til felleski er at de fungerer veldig bra fra nullføre og oppover, og ikke fullt så godt når det er kaldt.

Det innebærer at de virkelige entusiastene fortsatt vil ha smøreski til å bruke hele sesongen, men mange kan nøye seg med felleski som gir gode opplevelser på de tidspunktene folk flest er ute i løypa. Godt feste skyldes fellene som er integrert i skisålen, men forskyves slik at de ikke er til hinder for god glid når det går nedover. På de nyeste felleskiene går det attpåtil an å flytte bindingen underveis, for å tilpasse skiene til hvor bratt bakken er når du går oppover.

writers